Monday, March 7, 2016

Aku SPM biasa biasa.

Aku SPM biasa-biasa.

Hari ini hari ke 4 SPM 2105 keluar, masih ada yang share result dengan pelbagai cara. begitu juga adik adik yang semua A kongsi tips kejayaan di media sosial sehingga ke dada akhbar. Adik adik yang tidak semua A?, diam seribu bahasa, like result kawan yang semua A dan ada juga yang bincang lain lain isu di wall Fb.

Aku dulu nasib baik zaman tiada facebook, result SPM segan nak kongsi dengan kawan kawan dan keluarga, jika ada yang bertanya kalau boleh tak mahu jawab, sebab result biasa bisasa saja. Ayah dan umi yang paham aku, bersyukur dan tidak pernah marah aku. Kata ayah, takpe nanti kalau masuk U cuba lebih lagi.

Dengan izin Allah aku dapat masuk Diploma, Itu pun setelah rayuan dengan pengambilan ke dua, mengisi ruang budak budak cemerlang intake pertama yang tidak datang atau pilih U lain. 

Berkenalan aku dengan seorang pelajar cemerlang SPM dan masuk matrik tahun sebelum itu, tapi drop tak minat kononnya dan masuk diploma sekali aku, tapi peliknya dia jarang ke kelas, suka tiru assigment dan bila semester dua tak nampak batang hidung dah. Dia Budak cemerlang SPM, masuk Matrik tak lepas, masuk Diploma juga gagal, entah apa masalah dia? aku tak sempat kawan rapat dia, kesian juga aku kat dia, harap jadi orang berguna hari ini. Benar kata guru aku, "Cemerlang SPM belum tentu cemerlang ke peringkat lebih tinggi"

Aku pula?, sebelum nak ambil keputusan semester satu, terjumpa dekan fakulti di masjid, " tahniah aiman dapat pointer tertinggi dalam kelas...", kemudian dia beredar, aku blur, gurauan apakah ini?, mustahil la, sengaja nak pekena aku la ni, monolog aku ketika itu. Bila ke fakulti ambil slip, betul hanya dua orang result tertinggi, salah seorang aku !

Bukanlah result aku 4.0, juga tidak capai 3.85. kenapa jadi begini pula?, tak pernah aku terfikir nak pointer tertinggi dalam kelas dan memang masa sekolah dulu tak pernah pon terjadi atau bercita cita, kerana aku memang bukan otak first class. mana pergi class mate aku yang hebat hebat SPM mereka ?, terutama first intake yang lebih cemerlang dari aku yang 2nd intake ni? ...maaf bukan aku nak bangga diri, (memang semester berikutnya mereka bangkit kembali), tapi sayang kenapa mereka tak usaha lebih masa semester 1? kata ramai kawan "kejutan budaya la tu, enjoy terlebih". Aku juga alami kejutan budaya, tapi mungkin kerana sedikit usaha yang betul dan ramai kawan kawan masjid, Allah pilih aku.

Kesimpulanya hari itu aku semakin memahami kata kata guru aku, " Sikap perkara yang penting dalam menentukan kejayaan, bukan sekadar otak pandai, gagal SPM belum tentu gagal di peringkat lain, Cemerlang SPM belum tentu cemerlang ke peringkat lebih tinggi, SPM bukan kayu ukur segalanya".

Sekian, kisah aku untuk aku pujuk diri Aku setiap kali SPM keluar, ^_^

Ahmad Aiman bin Ahmad Zuki,
Pembagunan Sumber Manusia PEMBINA IPOH.

Terus mara adik-adik, SPM result biasa biasa saja bukan tanda anda tidak mampu jadi luar biasa, Jika adik adik berminat tahu rahsia lebih lagi abang atau ramai lagi kawan kawan abang dan kakak kakak yang "biasa biasa jadi luar biasa" atau " hero jadi super hero",  masuk U nanti cari kami di PEMBINA ( http://www.pembina.com.my )

1 comment:

  1. (".)macam sama kisah kita... merayu kat HEP suapaya dapat masuk 2nd intake..dan... ALLAH lebih Mengetahui... spm2 biasa ja buat lebih gigih dan cemerlang... ^^

    Cikgu Matematik (",)

    ReplyDelete