Wednesday, October 28, 2009

kelompok dan jemaah.

bismilah Ar-Rahman dan Ar-Rahim,aku menulis

ya Allah semalam dah genap sebulan tak update blog aku ni,

emmm...banyak benda yang berlaku bulan ni......

kalau sudut penuslisan, aku sampai tak tahu dan bingung apa yang hendak ditulis
atau apa yang mahu dipostingkan disini.?

ya Allah kepada-Mu lah aku pohon pertolongan.....

Dalam bulan yang terasa berat ujian Allah ini baik dari sudut perancangan nikah yang tergendala,pengurusan dakwah yang sedang agak bergolak ,dan komitmen kepada mencari rezeki yang memilih bekerja sendiri walaupun graduan kejuruteraan awam dengan keputusan "bolehlah",yang kalau minta kerja boleh dapat.lagi minggu ni pun ummi bertanya lagi,tidak mahu apply kerja ? beberapa minggu lepas juga dia memintaku mengisi borang kerja di web sekian-sekian,tapi aku tidak endahkan.( jangan risau aku pandai pujuk ummi aku untuk optimis buat masa ni aku lebih memilih mencuburi bidang perniagaan.)

dan aku..... semalam mendapat satu sms dari seorang ikhwah yang aku cintai di uitm dulu,dan insyaallah masih aku cinta dia kerana Allah sampai saat ini.

Smsnya mengandungi larangan berkelompok,mengangotainya,menolak kelompok-kelompok lain,dan bangga kelompok sendiri yang di bangun atas hawa nafsu serta menyelisih para sahabat adalah tercela,disertakan juga hujah-hujah dari Al-Quran serta beberapa soalan logiklah timbul kelompok-kelompok yang menyelsisih Al-Quran sunnah termasuk amalan sahabat?dijawab sendiri Tidak, tapi hakikatnya ribuan jemaah islam menyelsisih AlQuran dan Sunnah kerana mereka berkelompok.

Setelah mengamati sms yang di tulisnya panjang lebar ,hati ku memujinya,ingat juga dia pada aku,Alhamdulilah mungkin juga benar katanya,Alhamdulilah dia mengajak aku untuk bersms.

aku mula membalas sms nya dengan beberapa persoalan,terutama apakah solusinya,dan juga persoalan bukankan juga perlu kelompok bagi "counter" mereka yang berkelompok?

dibalas lah dia solusi Al-Quran dan Sunnah,juga diterangkan secara ringkas kepada ku banyak kelompok membuat syariat sendiri bukan syariat islam.Disusuli sms contoh jemaah yang berkelompk adalah Ikhwanul muslimin(IM),kesalahan IM yang dikatakan berlapang dada dengan syiah dalam mencaci sahabat,juga kesilapan Syed Qutub yang di sokong oleh kelompoknya dalam hal takwil sifat-sifat Allah yang salah dan juga beberapa contoh jemaah islam di malaysia yang dikatanya telan bulat-bulat apa dari IM dan mengaplikasikanya,juga mana syariat Allah?

Wah , nampaknya banyak benda yang perlu diperbetulan dan diperiksa dari kenyataan ikhwaku ini.Takpe aku balas kemudian,kataku sendirian.

Pertama harus aku tahu kelompok mana dia sekarang ,kerana sudah lama kami berpisah dan aku juga tidak tahu kelompok dakwah mana yang dia ikut,maka aku sms dia bagi mendapat jawapan.

Alhamdulilah jawapan diberikan,Dia masih dalam kelompok KU.kata hatiku,

maka aku mula menulis sms bagi memperbetulan apa yang aku fikirkan salah dan perlukan bukti dari ikhwahku itu,

sms ku berbunyi kurang lebih seperti ini,

akhi,jika IM berlapang dada dalam masalah syiah mencaci sahabat,ana juga tidak setuju,jadi tolong emaikan ana bukti,dan pembetulan,apa yang Syed Qutub buat adalah urusan dia dengan Allah,tidak ada kaitan dengan asas manhaj IM,juga kelompok jemaah di Malaysia (disebutkan dalam sms,tapi aku tidak mahu tulis disini) yang anta kata telan bulat-bulat manhaj ikhwan juga,salah.n Afwan, lebih baik kita lebih tawaduk.Apa bukti "kelompok kita" telah tegakkan syariat Allah di M'sia?(bermaksud: kita nak pertikaikan kelompok jemaah islam di malaysia yang telah besar dan hebat tidak tegakan syariat Allah ? sedangkan kita ? apa syariat allah yang kita dah tegak? )

aku biarkan sms itu melayang ke langit dan dalam handset ku menunjukan telah selamat sampai kepada dia.

dan di situ sahaja bersms nya kami,tidak ada maklum balas dari dia selepas itu.Akan aku nantikan jawapan dia di emailku,

aku terus berkata sendirian,

Semoga Allah menunjukiku dan dia jalan terbaik dalam hidup ini.

Pendek kata dia ingin membawa diri ku jauh dari memikirkan tentang kelompok dan bersatu dalam jemmah islam yang sebenar .Ya memang itu yang dikehendaki kita,tapi persoalanya bagaimana ? adakah yang salah itu kelompok ? atau orang dalam kelompok ? adakah kelompok tidak perlu ? kalau tidak ada kelompok ,bagaimana ingin menyusun gerak kerja ? bagaimana organisasinya? bagaimana sistemnya ? bagaimana strateginya? bagaimana ingin buat kerja ? apakah jaminan yang sesuatu hasil yang amat diharapkan seperti "daulah islam" boleh dicapai tanpa perlu perkumpulan , organisasi , pertubuhan , parti dan macam-macam betuk kelompok yang berada dalam satu jemaah islam.

ada pihak mengatakan kita tidak perlu bermazhab dan berhizbiah( berkelompok ).Tapi adakah mereka sedar,seruan mereka kepada tidak bermazhab juga boleh dikatakan menubuhkan satu mazhab yang bernama "tidak bermazhab".?

juga jika mereka benar-benar mahu berhasil dalam mencapai matlamat negara Al-Quran dan Sunnah mereka perlu berkelompok dan berkomitmen dengan kelompok mereka.Ada carta organisasinya,ada yang memberi perintah dan menerima perintah,baru kerja jalan.

tidaklah dikatan satu kelompok yang hebat jika tidak bersistem,Tidaklah dikatakan satu kelompok yang hebat jika ramai sahaja orang tapi tidak tahu bagaimana mengurus dengan baik ,jelas serta praktikal ke arah apa yang ingin dicapai.Tidaklah juga dikatakan kelompok yang hebat jika sistem musyawarahnya tidak berjalan dan dihormati.Juga tidaklah kita dikatakan kelompok yang baik jika pertikaikan kelompok lain,sedang kelompok sendiri tidaklah membuktikan banyak benda untuk ummat.

macam nak suruh kita berbanga dan berkerja untuk kelompok sendiri pulak aku ni.Tak itu bukan apa yang hendak disampaikan,

Apa yang hendak dikatakan disini adalah permasalah sebenar bukanlah wujudnya "kelompok" tapi,orang dalam kelompok tersebut.Bila terlalu syok dengan kelompok sendiri ,kurang ilmu dan ditambah lagi mentaliti "katak bawah tempurng" ,maka lahirlah yang terlalu fanatik dan taksub membabi buta atas kelompok sendiri,semua pendapat kelompok sediri sahaja yang diterima ,apa yang keluar dari kelompok yang diletakan dalam kandang musuh adalah salah,yakin dan percaya sahaja kata tokoh kelompok sendiri adalah tertepat,terlalu yakin melampau-lampau dengan pendapat sendiri walaupun pendapat lain boleh pakai,berfikir dalam masalah fiqh yang sempit dan banyak lagi penyakit-penyakit kejahilan tumbuh membiak-biak.

sampai isu yang sepatutnya bukan jadi isu pun jadi isu ,seperti kisah sejadah berdiri,lucu betul,kat rumah sendiri pun boleh buat.(saja keluar topik sikit)

akhirnya menampakkan islam ini jelak,suka isu-isu cepisan,suka bertengkar,tidak tahu mana isu cabang dan asas,suka membangga atas kelompok sendiri , suka menyalahkan kelompok lain,dan pendek kata berkelompok juga.

Jadi yang harus diperbetulkan adalah individu-individu dalam kelompok tersebut dengan misi menumbuhkan nilai-nilai yang benar dari Al-Quran dan sunnah.Bukanlah cara yang tepat mengatakan tidak perlu berkelompok ,membidaahkan nya atas kejahilanya sedangkan dia masih dalam lingkungan sunnah,dan mengatakan kelompok itu dan ini salah,hanya kelompok ini yang disertai diri sendiri sahaja dikatakan benar.

Alangkah baik jika kelompok-kelompok yang ada lebih tawaduk dengan Allah azawajala,mengurangkan celaan antara satu dan yang lain,saling berhikmah dalam bertegur ,dan cuba menimbulkan nilai-nilai benar dari Al-quraun dan sunnah dalam kelompok masing-masing.Baru lah dengan nilai-persamaan dari sudut ilmiah , amal dan zikir akan semakin kecilnya jurang berbezaan antara kelompok -kelomok islam dan memudahkan prooses mewujudkan jemaah islam yang saling menguatkan antara satu dengan yang lain.

maka seharusnya kita jelas,kewujudan kelompok hanyalah satu wasilah(alat) bukan qayah(tujuan).maka dengan kesatuan kelompok yang ada maka akan saling melengkapi alat-alat yang diperlukan untuk mencapai Qayah kita iaitu,islam dalam redo Allah.

Kepada Allahlah kita akan kembali.....

1 comment:

 1. memetik kata2 al-Marhum Fathi Yakan
  "Bersepakatlah atas perkara yang disepakati dan berlapang dada atas perkara yang khilaf"

  Bg ana selaku org yg cetek ilmunya di sisi Allah, stp jemaah atau kelompok perlu mencari titik persamaan antara mereka dan bersatu baru Islam dapat ditegakkan, tapi kalau masing2 bertelagah x sudah2 hingga mmbawa taksub kpd kelompok masing2 nie yg x patut..

  jgn mencari kesalahan dan kelemahan..kita bkn maksum..tp cr jalan penyelesaian..

  sekadar itu saja dr ana yg hina disisi Allah nie. =)

  ReplyDelete